Istoria iei

Bună , draga mea !

Astăzi m-am decis să dezbatem un subiect drag mie și anume ”ISTORIA IE ” și vom începe cu un citat al Oanei Pârvan „Cea care se ocupa de lucrul iei era femeia care nu se putea mărita dacă nu ştia a ţese, a toarce sau a croi o cămaşă. Ea a amestecat încă de-atunci, deodată cu materialele şi culorile folosite – tot sufletul ei, toată dragostea ei şi toate lacrimile ei”.

Nu se cunoaște cu precizie momentul apariției acestui articol de îmbrăcăminte, însă cercetările atestă faptul că ia ar putea data încă din perioada culturii Cucuteni.

Este un obiect vestimentar realizat integral manual, pe pânză de bumbac, in sau borangic, cu broderii ample și bogate, în culori vii, având adesea aplicații de mătase, paiete sau mărgele. “Ie” este un termen care se adresează exclusiv cămășii purtate de către femei.

Nu doar că aceste broderii cusute manual sunt unicat, dar ele erau realizate în mare taină, pentru ca povestea spusă cu ajutorul acului de cusut să nu fie sursă de inspirație pentru nicio altă fată din sat. Zestre de preț, oferită în dar din generație în generație, ia era adesea lucrată într-o perioadă lungă de timp, fiind modificată pentru a corespunde vârstei sau statului social al femeii care o purta.

Croiala acestei cămăși tradiționale românești sugerează forma unei cruci – o bucată de material de forma dreptunghiulară, cu mâneci largi și o deschizătură rotundă în partea de sus, numită și “gura iei”. Aceasta din urmă este întărită cu o cusătură specifică, realizată cu fire de bumbac sau mătase, în culori asortate cu broderiile de pe restul cămășii. Mânecile iei sunt încrețite la umeri și uneori și la încheieturile mâinilor, formând volănașe delicate.

Lăzile de zestre ale bătrânelor din satele noastre ascund, pe lângă alte comori, şi adevărate vedete ale portului femeiesc care au făcut carieră spectaculoasă în moda internaţională –  iile. Cea mai importantă piesă a costumului tradiţional feminin din România a fascinat deopotrivă pictori, fotografi, feţe regale şi designeri de renume internaţional. Toţi aceştia s-au inspirat, au promovat şi s-au lăsat vrăjiţi de ie sau „cămaşa cu altiţă” (chenar), aşa cum mai este ea cunoscută.

Designeri faimoşi ca Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier au dedicat colecţii întregi cămăşii populare româneşti după ce Nadia Comăneci a apărut de câteva ori pe saltea îmbrăcată cu o ie tradiţională. Dar, înaintea creatorilor de modă, mari artişti precum Henri Matisse sau Constantin Daniel Rosenthal s-au lăsat şi ei vrăjiţi de frumuseţea portului românesc. De la primul ne-au rămas mai multe picturi şi desene înfăţişând femei îmbrăcate cu ie, iar al doilea a înfăţişat-o în tabloul „România revoluţionară”pe Maria Rosetti, englezoaică la origine şi soţia a lui C.A. Rosetti, purtând atât ie, cât şi năframă.

Și vedetele iubesc ia romaneasca !

Ia românească a devenit populară printre vedetele de la Hollywood și nu numai. Fotomodele și actrițe precum Kate Moss, Nicole Kidman, Halle Berry, Emma Stone, Jennifer Garner, Anne Hathaway, Katie Holmes, Emma Watson, Sharon Stone sau Raquel Welch au inclus ia în garderoba lor.

Și vedetele din țara noastră au ales, în ultimii ani, să poarte acest element vestimentar. Andreea Marin, Andra, Ozana Barabancea, Loredana, Gina Pistol sau Ilinca Vandici sunt doar câteva dintre numele celor care au readus în atenție “bătrâna” ie.

Regina Maria a României, o englezoaică de o frumuseţe clasică, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, adora costumul popular românesc pe care nu ezita să-l îmbrace şi în care s-a lăsat fotografiată de nenumărate ori. Şi nu numai ea:toate reginele României, dar şi aristocraţia feminină a timpului au adoptat acest tip de îmbrăcăminte, poate şi cu intenţia mai mult sau mai puţin ascunsă de a se face plăcute de mulţime.

Mai mult decât atât, ia noastră are și o zi dedicată – data de 24 iunie este acum marcată drept Ziua Universală a Iei. Această zi este serbată în peste 50 de țări și mai mult de 100 de orașe. Nu este o întâmplare faptul că data acestui eveniment coincide cu o sărbătoare importantă a românilor, respectiv Sânzienele, deoarece ia are brodate simboluri magice, destinate să o apere de rele și de ghinioane pe cea care o poartă. În luna iunie am participat si eu la o defilare in camasa noastra tradtionala (am sa-ti las mai jos o fotografie ).

Fotografia postată de Mona Lazar.

Tipuri de ii

În raport cu croiala, se poate face următoarea clasificare: cămaşa „de-a întregul” (cea mai veche), ia (cămaşa încreţită la gât) şi cămaşa cu platcă, (deja cu influenţe urbane, cu dreptunghi de pânză în zona umerilor).

În partea de sud a ţării iile erau ţesute cu borangic, iar în toate regiunile erau accesorizate cu broderii la gât şi mâneci şi cu mărgele.

“Iile brodate cu „spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două-trei nuanţe cromatice, de regulă, dar se broda şi cu o singură culoare, de obicei negru.

Femeile căsătorite şi cele în vârstă respectau anumite principii în realizarea costumului, preferând culori mai reţinute, modele de croială mai modeste şi un material ţesut mai simplu, în timp ce la fetele tinere culorile sunt deschise şi aprinse.  Culorile cele mai obişnuite sunt roşu, violet, galben ca lămâia, portocaliu, verde, negru, mai rar albastru, alb, brun. Firul era vopsit de ţărancă însăşi după reţete străvechi, pe care fiica le primea de la mamă şi le transmitea copiilor ei. Culorile erau de origine vegetală, preparate cu grijă şi răbdare din plante, buruiene, arbori fructiferi sau sălbatici. Cele mai vechii ii sunt în general de pânză de in sau de cânepă, brodate cu lână sau cu mătase. Broderia cu mătase pe pânză de bumbac era făcută în perioada în care se introdusese bumbacul şi încă se mai cosea cu mătase.

Și dacă am tot vorbit despre Ie , vreau să-ți arăt colecția speciala pentru 1 decembrie pregatită de Voglia.ro  , magazinul online preferat al vedetelor din televiziune si al modelelor precum ( Mara Banica , Maria Constantin , Adriana Bahmuteanu ,Deea Maxer , Paula Mingine , Simona Trasca ,Denisa Bita , Roxana Vasniuc , Mădălina Bălan , Andreea Lazar  si alte nume mondene pe care le poti vedea in tinutele Voglia pe facebook-ul Voglia.ro

Ie pentru 1 decembrie 2017 Voglia

Ie fashion Voglia

BLUZA TIP IE TRADITIONALA CU MODEL BRODAT

Ie traditionala Voglia

Ia in culori traditionale Voglia este ideală pentru a o purta la birou , în oraș cu prietenii și chiar la o primă întalnire .

BLUZA TIP IE CU BRODERIE FLORALA COLORATA

Ie cu broderie albastra Voglia

Pentru o apariție de neuitat , poartă o ie reinterpretata Voglia !

Ie cu broderie rosie Voglia

Adaugă o ie traditionala Voglia outfitului tau si creeaza tinute autentice si pline de farmec!

BLUZA DAMA TIP IE TRADITIONALA

 Ie traditionala cu broderie neagra Voglia

Ie din bumbac Voglia

Alege să porți ia traditionala in culori vi Voglia  confecționată dintr-un material ușor (bumbac) și nu vei da greș !

 BLUZA TIP IE TRADITIONALA DIN BUMBAC

Bluza tip ie Voglia

Ie cu imprimeu floral Voglia

Crează un outfit autentic cu ajutorul iei cu broderie pe maneca Voglia !

BLUZA TIP IE CU BRODERIE FLORALA PE MANECA

Ie traditional romaneasca 2017 Voglia

BLUZA TIP IE CU BRODERIE FLORALA COLORATA

Bluza tip ie lunga Voglia

Bluza tip ie pe umeri Voglia

BLUZA DAMA ALBASTRA TIP IE TRADITIONALA

Bluza pe umeri tip ie Voglia

BLUZA TIP IE TRADITIONALA BLEUMARIN

Nu uit sa-ti urez ”LA MULTI ANI!” de Ziua Nationala a Romaniei si cat mai multe realizari !!!! 

Pupici cu sclipici !!! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *