Cum sa speli hainele corect ? Invata sa citesti etichetele !

Spalarea hainelor este din ce in ce mai simpla gratie modernizarii masinilor de spalat. Totusi, sunt reguli ce trebuie respectate pentru a curata hainele fara a le strica. Alegerea detergentilor, balsamului sau a solutiei anticalcar precum si selectarea potrivita a programului de spalare sunt importante pentru a obtine rufe perfect curate, dezinfectate. Un capitol aparte il constituie scoaterea petelor, in aceasta zona fiind un vesnic interes privind cele mai eficiente metode de scoatere a diverselor tipuri de pete de pe diverse tipuri de haine.

 Pregatirea hainelor pentru spalat

Acest proces este foarte important pentru pastrarea aspectului curat si ingrijit al hainelor. In functie de simbolurile de pe etichetele hainelor poti gasi cel mai potrivit program al masinii de spalat rufe. In cazul in care ai ales din greseala alt program decat cel recomandat sau ai ratacit un articol colorat intr-o incarcatura de rufe albe, poti afla solutia citind acest articol.

Ce inseamna simbolurile de pe eticheta

Asigura-te ca respecti intocmai instructiunile de pe etichetele hainelor. In cazul in care obisnuiesti sa scoti etichetele hainelor, pune-le intr-un loc sigur pentru a le putea citi in caz de nevoie. Mai jos vei gasi cele mai comune simboluri impreuna cu detaliile acestora. 

 

 

Spalat la masina, normal

 

 

Spalat la masina, la 75 de grade, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina, cu apa la 30 grade

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina, cu apa rece

 

 

Spalat la masina, la 90 de grade, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina cu apa la 40 de grade

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina cu apa calda

 

 

Spalat la masina, normal, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa la 50 de grade

 

 

Spalat la masina, la 30 de grade, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte

 

 

Spalat la masina, cu apa rece, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa la 60 de grade

 

 

Spalat la masina, la 40 de grade, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte

 

 

Spalat la masina cu apa calda, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa la 70 de grade

 

 

Spalat la masina, la 50 de grade, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa la 95 de grade

 

 

Spalat la masina, la 60 de grade, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, cu atentie

 

 

Spalat la masina, normal, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina, la 70 de grade, cu atentie

 

 

Spalat la masina, la 30 de grade, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, cu atentie

 

 

Spalat la masina, cu apa rece, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina, la 95 de grade, cu atentie

 

 

Spalat la masina, la 40 de grade, ciclu scurt

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, cu atentie

 

 

Spalat la masina cu apa calda, ciclu scurt

 

 

Spalat de mana, normal

 

 

Spalat la masina, la 50 de grade, ciclu scurt

 

 

Spalat de mana, la 30 de grade

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, ciclu scurt

 

 

Spalat de mana, cu apa rece

 

 

Spalat la masina, la 60 de grade, ciclu scurt

 

 

Spalat de mana, la 40 de grade

 

 

Spalat la masina cu apa fierbinte, ciclu scurt

 

 

Spalat de mana, cu apa calduta

 

 

Nu spalati

 Separarea hainelor pentru masina de spalat

Imagine similară

In primul rand, va trebui sa separi rufele intai dupa culoare: cele albe de cele colorate. Apoi, trebuie separate hainele in functie de tipul de material – care este specificat pe eticheta – si dupa tipul de textura (materiale fine, delicate, de cele rigide, precum prosoapele). Temperatura de spalare este iar un factor important in sortarea rufelor. Aceasta este prezenta de multe ori pe eticheta, dar te poti ghida si dupa sugestiile prezente in acest articol. Va trebui sa tii cont si de gradul de murdarie, unele haine necesitand o spalare la temperatura mai ridicata, dar va trebui sa ai grija la eticheta cu simboluri de intretinere textile. De asemenea, intensitatea culorii va trebui luata in calcul. Nuantele puternice de rosu sau de negru vor putea afecta culoarea altor haine in timpul spalarii.

Verificarea hainelor inainte de spalat

Asigura-te ca ai verificat cu atentie toate buzunarele, inclusiv cele interioare. Incheie apoi toti nasturii si fermoarele si intoarce hainele pe dos. Asta face culorile sa reziste mai mult timp. Pune lenjeria sau obiectele mici precum sosetele intr-un saculet din plasa sau o husa de perna legata la un capat, pentru a impiedica amestecarea lor cu alte rufe. Ai grija la hainele ce necesita atentie speciala si care trebuie tratate cu o solutie pentru indepartat petele anterior spalarii. Cauta simbolurile de pe etichetele hainelor pentru a preveni orice fel de incidente si fii atent la orice semne prezente pe masina care ar putea indica incompatibilitati ale textilelor cu masina de spalat. 

 

Alegerea si dozarea detergentului pentru masina de spalat

Poti calcula dozajul detergentului de rufe in functie de cantitatea de rufe sau de gradul de murdarie ale acestora. Detergentul poate veni sub forma de pudra, lichid sau capsule. Cele mai bune masini de spalat sunt echipate cu functii speciale, precum Eco Dose, care asigura o dozare optima a detergentului lichid, in timpul ciclului de spalare. Altfel, va trebui sa ai grija, deoarece mai mult detergent nu inseamna mereu mai bine, acesta putand sa lase reziduuri pe suprafata hainelor. Pe de alta parte, prea putin detergent poate fi insuficient pentru curatarea murdariei si petelor. Cea mai sigura metoda este sa cantaresti hainele inainte de a le introduce in masina. Poti face asta de cateva ori, iar apoi Iti va fi mult mai usor sa apreciezi cantitatea de detergent pe care o necesita fiecare spalare.

In functie de culoarea rufelor si de temperatura la care se pot spala, poti folosi detergenti specializati.

 • Pentru hainele albe, lenjeriile si cearceafurile din bumbac poti folosi un detergent pentru rufe albe la o temperatura ridicata, de pana la 90 de grade Celsius. Acesta contine agenti de inalbire speciali, vine de obicei sub forma de pudra sau tablete si se incarca in sertarul pentru detergenti al masinii de spalat.
 • Detergentul pentru rufe negre este conceput special pentru mentinerea culorii si aspectului hainelor de culoare inchisa.
 • Pentru rufele colorate se pot folosi mai multe tipuri de detergenti. De regula acestia contin o cantitate mai mica de inalbitori si sunt eficienti la temperaturi mai mici de spalare (40-60 de grade). Va trebui sa tinem cont de locul unde se pune detergentul lichid, deoarece in cazul programelor scurte acesta se introduce mai degraba direct in cuva decat in compartimentul dedicat. Poti folosi de asemenea servetele absorbante de culori, care contribuie la pastrarea aspectului nou al hainelor.
 • Detergentul pentru rufe delicate contine substante active mai usoare, care nu altereaza tesatura hainelor fragile, pastrand-o moale.
 • Daca prosoapele isi pierd catifelarea si incep sa se simta rigide, sau daca irita pielea, poate fi din cauza ca apa este prea dura, fiind impregnata cu un continut mineral bogat in calcar si magneziu. In acest caz va trebui sa folosesti o cantitate mai mare de detergent. Alternativ, poti folosi o solutie de dedurizare a apei, sau un praf anticalcar.
 • Alergenii pot fi usor combatuti cu ajutorul unei substante antialergice, acesta fiind recomandat in familiile cu copii mici sau cu persoane cu pielea sensibila. Altfel, poti folosi functia antialergic, daca masina ta de spalatbeneficiaza de acest program special.
 

Alegerea balsamului pentru rufe potrivit

Imagine similară

Folosirea unui balsam pentru rufe aduce multe beneficii acestora. Dupa spalare hainele vor mirosi placut si vor fi mai moi la atingere. In plus, unele haine se usuca mai rapid si sunt mai usor de calcat. Trebuie sa ai insa grija la cantitatea de balsam introdusa. Mai mult balsam nu va aduce aceleasi rezultate. Inainte de toate citeste eticheta produsului pentru a te asigura de cantitatea optima pentru utilizare. Cele mai multe balsamuri sunt in forma lichida si au un capac cu ajutorul caruia poti masura volumul de balsam. In functie de modelul de masina de spalat rufe, toarna balsamul in compartimentul dedicat. Acesta va fi preluat automat si folosit in cursul ciclului de clatire al masinii. La fel poti proceda si daca folosesti un balsam de rufe natural, bio, sau balsam de rufe facut in casa, pe baza de otet. Se stie ca otetul impiedica electrizarea hainelor si reduce duritatea apei. Nu lasa balsamul sa intre in contact direct cu hainele, deoarece acestea s-ar putea pata. Foloseste instructiunile de pe ambalajul produsului pentru a obtine cele mai bune rezultate.

 

Temperatura, timpul sau programul potrivit pentru masina de spalat

Acest pas este deosebit de important pentru spalarea rufelor. Dupa ce ai citit etichetele hainelor va trebui sa setezi temperatura apei in concordanta. De exemplu, hainele negre se spala de regula in apa mai rece – pana la 15 grade Celsius daca sunt confectionate dintr-un material precum lana – desi de obicei se spala undeva in jurul a 30-40 de grade. Culorile deschise se spala in apa mai calda (pana la 60 de grade pentru materialele din bumbac). Foloseste programul special conceput de producatorul masinii automate de spalat pentru fiecare categorie de rufe. Regleaza masina automata de spalat dupa recomandarile producatorului de detergent. O temperatura de spalare sau o viteza de centrifugare prea mare pot deteriora rufele.

 • Foloseste programul de spalare rapida doar in cazul unei cantitati mai mici de rufe, sau daca sunt putin murdare. Timpul unui astfel de program nu permite o curatare in profunzime, iar unii detergenti de tip pudra nici nu apuca bine sa se dizolve. De aceea se recomanda folosirea unui detergent de tip lichid sau gel, care se poate introduce direct in cuva masinii de spalat.

 • Nu supraincarca masina daca ai multe haine de spalat. In cazul in care cantitatea de rufe sugerata este depasita, sau daca rufele aborb multa apa (cum ar fi prosoapele, paturile sau hanoracele de iarna) exista sansa ca ele sa ramana murdare, sau cu resturi de detergent. Faptul ca hainele se freaca intre ele aduce o contributie insemnata la procesul de spalare, iar daca masina este supraincarcata si rufele nu se pot misca, vei descoperi ca nu au fost bine spalate.

 • Foloseste functia de prespalare in cazul rufelor foarte murdare. Cele mai multe masini beneficiaza de aceasta setare. Uita-te dupa un program la masina de spalat care sa indice acest lucru, dar nu uita ca va trebui sa folosesti mai mult detergent in acest caz.

 • Pentru a spala cu succes articole de incaltaminte precum tenesii sau baschetii va trebui intai sa dati jos sireturile, care se spala separat intr-o saculet sau o husa, pentru ca apoi sa curatati bine incaltarile cu ajutorul unei perii. Dupa aceasta le poti incarca in masina de spalat, impreuna cu obiecte voluminoase precum prosoape sau o paturica, ce va impiedica incaltamintea sa se loveasca de peretii masinii.

 • In cazul jucariilor de plus, poti folosi un program pentru rufe delicate si o temperatura medie-scazuta a apei. Pune intai jucariile intr-o husa de perna pe care apoi o legi la un capat, sau foloseste o husa cu fermoar. Ai grija la jucariile cu elemente lipite, deoarece acestea se pot desprinde. Nu spala jucariile cu baterii sau alte elemente electrice sau mecanice, precum cutiile muzicale, deoarece se vor defecta. Foloseste o setare blanda pentru stoarcerea acestora.

Si daca am discutat despre cum sa spalam corect hainele , a sosit moemntul sa vedem si cateva rochite propuse de Voglia.ro  , magazinul online preferat al vedetelor din televiziune si al modelelor precum ( Mara Banica , Maria Constantin , Adriana Bahmuteanu ,Deea Maxer , Paula Mingine , Simona Trasca ,Denisa Bita , Roxana Vasniuc , Mădălina Bălan , Andreea Lazar  si alte nume mondene pe care le poti vedea in tinutele Voglia pe facebook-ul Voglia.ro )  . 

Rochitele dar si alte articole vestimentare le gasesti in urmatoarele link-uri :Paltoane 2018 Voglia  Rochie cu decolteu Voglia ,  Haine dama online Voglia Haine ieftine online Voglia  ,rochii din catifea Voglia ,  rochii pentru bal Voglia , rochii din dantela Voglia , rochii baby-doll Voglia , rochii pentru nunta Voglia , rochii plus size 2017 Voglia ,rochii pictate manual Voglia , Rochii pentru nasa Voglia ,rochii pentru domnisoarele de onoare Voglia , Rochii pentru grasute Voglia ,  rochii de ocazie Voglia .Haine ieftine online Voglia , magazin online ieftin Voglia     , bluze 2018 Voglia  , Pulovere pentru iarna Voglia , Outlet online Voglia , Promotii haine Voglia .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *